• ISMERD MEG A BOLYGÓK TITKAIT!Titkok, amiket nem találsz a szakirodalomban
 • ASZTROLÓGIA E-OKTATÓCSOMAGPéldákkal, munkafüzettel, konzultációval
 • LEGYÉL JÓ IDŐBEN, JÓ HELYEN!Használd a bolygók erejét
ISMERD MEG A BOLYGÓK TITKAIT!1 ASZTROLÓGIA E-OKTATÓCSOMAG2 LEGYÉL JÓ IDŐBEN, JÓ HELYEN!3
css slider by WOWSlider.com v8.2

A hellenisztikus házrendszer – I.

A modern asztróban mára szinte teljesen feledésbe merült a házak régi értelmezése, és önmagában egységes (immanens) belső szerkezete. Emellett az sem helytálló, hogy a 19. sz. előtti házrendszereket “tradicionális” házértelmezésként egy kalap alá vegyük. Meglepőnek tűnhet, de éles különbség van a középkori házrendszerek és a hellenisztikus házrendszer között – ám ez a különbség jóval kisebb, mint a “tradicionális” és a pszichológiai alapú asztró házrendszerei között.

A napokban olvastam egy tanulmányt a hellenisztikus házak belső felépítéséről, melynek szerzője Robert H. Schmidt, az asztrológia restaurációs folyamatának “hellenisztikus nagymestere”, valószínűleg a téma legnagyobb szaktekintélye, számos görög forrás fordítója és értelmezője.

Schmidt tanulmánya alapján most kivonatosan ismertetném azokat a jellemzőket, amelyek jól elkülöníthetővé teszik a hellenisztikus asztró házrendszerét.
n

Alapok, amelyekből kiindulunk

A hellenisztikus asztró (durván Kr.e. II. sz. – Kr. u. 750) egy jelentős szellemtörténeti kor is, mivel bepillantást enged ennek az időszaknak a spirituális gondolkodásmódjába, de úgy, hogy a spiritualitást szorosan összeköti a mindennapok gyakorlatával.

Ebből adódóan a “pszichológiai” megközelítés szinte teljesen hiányzik belőle – arról nem is beszélve, hogy akkoriban bizonyára nem is létezett az, amit ma pszichológiának hívunk. Persze erre mondhatjuk azt, hogy Platón írásai tele vannak a Lélek és működésének jellemzésével, ami igaz is, ha abból indulunk ki, amiből Platón: a Sors = Moira mindenhol jelenlévő, megfoghatatlan szerepéből. Moira ill. a Moirák azok, akik minden embernek kiosztják a maga sorsát.
n

3.Moira
n

Emiatt a hellenisztikus asztró alapvetően az ember minden életterületét meghatározó sors keze nyomait keresi a házakban. Az első ház, “az aszcendens” mutatja a szülöttet magát, és a többi ház, ami körülveszi az 1. házat: a körülményei, amelyek a sorstól függően alakulnak így vagy úgy a földi életében.

A görög sors-értelmezés jóval összetettebb és bonyolultabb annál, hogy egyszerű determinizmust lássunk benne, vagy hogy egyenlőségjelet tegyünk a karma “mindennapi” értelmezése és a sors közé. Az, amit előszeretettel hívunk karmának – tehát a tetteink és azok következményei – a 10. házhoz társítható. Azonban a többi ház is a sors megnyilvánulási terepe, csak burkoltabb formában. A házakban ügyködő planéták pedig a Sors ítélet végrehajtói, eszközök Moira kezében.

Technikai szempontból tekintve, a hellenisztikus asztrológusok az egész jegyes házakkal dolgoztak – meglepő kivétel Vettius Valens és Firmicus Maternus, akik az egyenlő házakat is megemlítik -, amikor egy egész jegy felel meg egy háznak úgy, hogy az aszcendens jegye az első ház, amit zodiakális sorrendben követ a többi ház. Jobbára ezt használták a középkor derekáig is (pl. Bonatti). Ezek a jegyek (‘oikosz’, mint ház, de a bolygók égi háza értelmében) képviselték magát a témát (‘toposz’), életterületet, amiben a sors kifejti a hatását.

A bolygók erejét (mennyiségi jellemző!) viszont a dinamikus házosztással határozták meg – leginkább a Porphüriosz házrendszerrel -, melynek lényege, hogy a tengelyekhez (ASC-DSC, MC-IC) való viszonyukat nézték a bolygóknak, ami már a látható, földi világba viszi át az értelmezést – ezért is jelenik meg az erő, mint mérhető mennyiség, szemben az égi (minőségi) tulajdonságokkal.
n

A kulcs: a sarokházak

A hellenisztikus házértelmezés kulcsa a sarokházak keresztje (1., 4., 7., 10. ház) – központi szerepét a középkori asztróban is megtartotta. Ezek azok a sarokpontok, ahol a Sors nagyon markáns fordulatot vesz.

A sarokházat a görög ‘kentron’-nak hívja (ebből származik a védikus ‘kendra’ hasonló jelentésű kifejezés is), ami az a hegyes tengely, amin az iránytű forog. Tehát egy tengely, aminek sorsfordító szerepe van.
m

>> Asztrológiai oktatócsomag, hogy összeálljon az egységes kép
n

Az 1. házban, az aszcendensnél válik egy bolygó láthatóvá -> felkel; ugyanígy a 7. házban nyugszik el, válik láthatatlanná a deszcendens alatt. Emiatt az 1. ház a születés szimbóluma, magának a Léleknek a földi megtestesülését mutatja – ezért köthető hozzá a szülött, annak testi-lelki mivolta, zömmel azonban a teste, mint egy hajó, amiben a Lelke utazik a rá kimért végzete felé.  A neveltetése is ide tartozik, ez meghatározza a viselkedését, ami sorsszerűen (karma) visszahat a tettei révén a szülöttre.

A 7. ház az alámerülés (‘duszisz’) helye, így elsősorban a halál tartozik hozzá. Ez egy lényeges eltérés a középkori értelmezéssel szemben, ami a 8. házat teszi meg a halál házának. A házasság azért tartozik ide, mert a 7. házhoz társították a testbe való behatolást is, mint a szexuális aktus szimbólumát. Érdekesség és még egy eltérés a középkori asztróhoz képest, hogy nem ez a nyílt ellenségek helye (hanem a 6. és 12. ház), mivel a hellenisztikus házrendszer nem használja az aszcendenshez képest fényszögkapcsolatban álló/nem álló következtetéseket (így a 7. házat értelmében nem tekinti az 1. házzal szemben állónak).

A 10. ház tartalmazza (többnyire) az MC-t, így ahhoz a legmagasabb pont, a delelés: a külvilági tettek és az abból adódó sikerek, végső soron a hírnév, rang és a hivatás (mint a tettek kifejeződésének kerete) tartozik. A 10. ház maga a ‘praxis’, a gyakorlat, amiről a szülött megismerszik a külvilág előtt. Szó szerint a praxis valaminek az elérését, teljesítését jelenti, így a karrier és az előmenetel egyértelmű itt.
Érdekes, de a fentiekből adódik, hogy ehhez a házhoz sorolják a gyermeket is, mint a szexuális tettek “következménye, eredménye”, továbbá a feleséget is, akit a szülött a tettei révén “elnyer”. Ennél a háznál látszik a legjobban a sors, mint karma (= ‘tett, cselekvés’)  párhuzam.

A 4. ház ezzel szemben a legmélyebb pont, az IC helye. Ebben gyökerezik a létünk, tehát a családi közeget, a szülőket mutatja, akik “alulról” támogatnak egzisztenciálisan – így az otthon, a lakóhely, a szülőföld is ide tartozik. A családi közeg, a születési hely a Lélek szempontjából egyértelműen sorsszerű – gondolom ezt nem kell bővebben fejtegetni. Míg a középkori a 4. házhoz az apát, a 10. házhoz pedig az anyát társítja, addig a hellenisztikus értelmezés nem tesz különbséget a szülők között. És érdekes módon, a 4. háznak is van feleség és gyermek jelölése – valószínűleg a család kiterjedtebb értelmezése miatt. Ugyanakkor a bebörtönzés is itt szerepel – mint az a (lakó)hely, ahová a szülött kényszerből kerül.

A négy sarokház (kentron) tehát nagyon erős sorsfordító erővel rendelkezik, és a többi ház is hozzájuk viszonyítva kapja meg a maga értelmezését – erről majd a 2. részben lesz szó.

Köszönöm, hogy az alábbi gombbal ajánlod a cikket barátaidnak, ismerőseidnek!

Ez a tartalom nem érhető el.
Légy szíves engedélyezd a sütiket a böngésződben.
Both comments and pings are currently closed.

5 hozzászólás a(z) “A hellenisztikus házrendszer – I.” cikkhez.

 1. Szűcs Marika szerint:

  Kedves Kárpáti Gábor Csaba! (Nem tudom melyik keresztnevedet használod) Nagyon érdekes az írásod, kíváncsian várom a folyatást. Nekem az lenne a kérdésem, hogy mi a gyakorlati tapasztalatod, ha a hellenisztikus kiértékelést alkalmazod, akkor mennyire helytálló a szülöttről kirajzolódó kép a ma alkalmazott módszerekhez képest?

  Lenne egy személyes kérdésem. Unokám születésénél jelen lévő édesapja fotókat is készített. Na gondoltuk, hurrá! meg van a pontos születési időpont. Csakhogy egyetlen perc alatt AS jegye Oroszlán, vagy Rák. Teliholdas napon született az unokám, tehát a Nap és a Hold szemben állnak. Egyetlen perc “dönt”, hogy a 9. házban Halak jegyben álló Nap, vagy a 3. házban a Szűz jegyben álló Hold a születés uralkodó. Hogyan és mi alapján lehet dönteni ebben a kérdésben.

  Köszönettel várom szíves válaszodat. Üdvözlettel: Szűcs Marika

  • Kedves Marika!
   Jó a kérdésed, nekem a “hagyományos” elemzés is sok jó találatot hoz, de a hellenisztikus is megmutat számos olyan dolgot, ami a másikból nem látszik. Én nem tudok egyértelműen és kizárólagosan állást foglalni, hogy ez vagy az a jobb – nagyban függ szerintem attól, hogy ki használja ezt vagy azt a technikát (kicsit mint a kvantum-mechanikában a határozatlansági reláció 🙂 ) A hellenisztikus és a középkori viszont nagyon esemény-orientált előrejelző (prediktív) módszer, szemben a modern személyiség elemzéssel.
   A másik kérdésedre: nézd meg, hogy a születés körülményeit, lefolyását melyik bolygó jellemzi jobban (egyetemes jelölő értelmében): a Szaturnusz vagy a Jupiter. Ha a Szaturnusz (nehéz, komplikált, hosszú szülés, esetleg veszélyhelyzet; a baba inkább szaturnikus), akkor Rák az ASC, mert a Szaturnusz a Rák utolsó terminus ura. Ha viszont Jupiter (könnyű, szerencsés születés, nagy, joviális baba stb.), akkor Oroszlán, mert a Oroszlán első terminusát a Jupiter uralja.
   Üdvözlettel:
   Gábor

   • Szűcs Marika szerint:

    Kedves Gábor!
    Köszönöm a választ, amelyben rámutatsz régi és az új módszer ötvözésére, illetve arra, hogy az előrejelzés, vagy a személyiség elemzés a cél.
    Ez a válasz egyben el is gondolkodtatott. Az előrejelző technikák ősidők óta megvannak. Sokszor írod, írjátok, akik kutakodva visszanyúltok az ősi technikákhoz, mennyire meglep még titeket is a pontosságuk. Mára viszont kifejlődött az emberekben az az igény is, hogy sokkal jobban megismerjék a személyiségük alapjait, méghozzá a születési adottságaikat, nem pedig amit évtizedek alatt a környezet elnyomott, eldeformált bennük. A ma emberében egyre inkább jelen van a kérdés “Ki vagyok én, és miért vagyok a Világban.”

    Még inkább köszönöm az unokámra vonatkozó, de egyáltalán nem egyedi kérdésre adott választ. Teljesen sima szülésnek indult, majd nagyon elhúzódó lett, mert a baba arcánál tartotta az egyik kezét, így jött a napvilágra, megnehezítve saját és édesanyja helyzetét. Tehát szaturnikus, és Rák az AS. Én is ennek vettem, de azért a kérdés mindig itt motoszkált.
    Üdvözlettel: Szűcs Marika

 2. gep szerint:

  Kedves Gábor!

  A 9. ház az álmok háza rovatba írtam hozzád, nagyon kérnélek, hogy olvasd el, most ez fontos , mert döntenem kell. nagyon köszönöm

Ez a weboldal sütiket használ. Az uniós törvények értelmében kérlek, hogy engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás