• ISMERD MEG A BOLYGÓK TITKAIT!Titkok, amiket nem találsz a szakirodalomban
 • ASZTROLÓGIA E-OKTATÓCSOMAGPéldákkal, munkafüzettel, konzultációval
 • LEGYÉL JÓ IDŐBEN, JÓ HELYEN!Használd a bolygók erejét
ISMERD MEG A BOLYGÓK TITKAIT!1 ASZTROLÓGIA E-OKTATÓCSOMAG2 LEGYÉL JÓ IDŐBEN, JÓ HELYEN!3
css slider by WOWSlider.com v8.2

Bor, mámor, Naprendszer

Az asztrológiai kutakodás cikkei mellett időnként helye van a könnyedebb témáknak. Ilyen ez a mostani írás is, ami minden “tudományosságot” mellőzve, bár asztrológiai elvekre épít, de főleg “érzésből” ill. jobb agyféltekés belső képek alapján íródott.
Ahogy a címben is jeleztem, a borokkal fogok foglalkozni – asztrológiai megközelítéssel. Ha van kedved ehhez a kis játékhoz, gyere és csatlakozz. És mielőtt a fejemhez vágnád, hogy Te a Chardonnay-hoz teszem azt a Szaturnuszt társítanád, már az elején leszögezem, hogy ez most egy tisztán szubjektív megközelítés, ahol ízlések és pofonok…

n
Nem vagyok se borász, se sommelier, viszont szeretem a jófajta borokat – azok közül is elsősorban a testes, tüzes vörösborokat. A kóstolás menetrendje szerint mégsem kezdhetünk ezzel, mert az első helyre a könnyebb fehér való, később jöhetnek a testesebbek, majd a vörösborok úgy, hogy a végére kerüljenek a “nagyágyúk”.
Nyissuk is ki az első palackot!
n

Irsai Olivér

Asztro-kulináris  kalandunkat kezdjük egy igazán huncut fajtával, a magyar eredetű Irsai Olivérrel. A szőlőt hívják így, nem a borászt, aki kinemesítette (az ő neve Kocsis Pál). Kedves szőlő, kevés a gond vele és abszolút gyümölcsös, roppant illatos, friss bor születik a bogyóiból.

Egy levegős jegyet nézzünk hát neki, amibe beleültetjük a jó kedélyű, kedves Jupitert, aki a kellemes illatokat uralja, és a Holdat, aki szintén kellemes illatú és főleg friss. A jegy pedig legyen a Vénusz uralta Mérleg, ahol a Jupiter elemében van. Ez a Jupiter-Hold páros egyebek mellett azt is eredményezi, hogy a bor itatni fogja magát.

n

Somlai juhfark

Őt tartják a nászéjszakák borának, mert a 18. sz-i főurak állítólag a potenciájuk növelésére, libidójuk fokozására használták – és persze arra, hogy fiú utóduk szülessen. Ebből adódóan férfias, “cselekvő” bor; mi más is lehetne a jelölője, mint egy erőteljes Mars – mondjuk egy exaltált Bak Mars, akihez a Mérleg Hold közeledik egy kvadráttal. Azért kvadráttal, mert a Hold édeskés, peregrin próbálkozását egy az egyben lesújtja a Mars, így a bor  savanykás lesz – ha kóstoltál somlai bort, akkor tudod, hogy mire gondolok.

No és azért a Hold, nem pedig a Vénusz, mert itt fontos kérdés a termékenység! A Hold termékeny, a Vénusz pedig azt az utat szereti, ami a termékenységhez vezet! 🙂 A kvadrát emellett utalhat arra is, hogy erősen ittasan elég nehéz dolog éjszaka “teljesíteni”.

n

Tokaji aszú

Szepsy-aszu“A királyok bora, a borok királya” – tartják róla. Király! – akkor Nap, ez egyértelmű, mi több, Oroszlán Nap. Olyan bor, ami a hosszú száraz nyáron (és asztrológiailag még a Szűz is nyár, a vénasszonyok nyara 🙂 ) magába szippantotta a Nap összes sugarát, és az egyes szőlőszemekbe magát a Nap esszenciáját sűrítette. A Nap férfias (de még milyen férfias!), ám az aszú valójában édeskés, sőt, kifejezetten édes! Ezt az elsőre ellentmondásnak tűnő helyzetet oldja a Vénusz kazimi – amikor az édes Vénusz a Nap szívében áll, és a Nap magába fogadja, átnemesíti és fölerősítve kisugározza a Vénusz erejét. Pont ez történik az igazi tokaji aszúban. A szőlő aromája, esszenciája a nagy méltóságú, domicil Nap alkímiai hatására beleköltözik a borba, és azt folyékony arannyá teszi. Kell hozzá egy Mérleg Szaturnusz szextil is – hogy ez az egzaltált, tehát jó szándékú Szaturnusz, hosszan érlelve töppedtté tegye a szőlőszemeket.

Alapvetően nem kedvelem az édes borokat, a tokaji aszút különösen nem, de ez a hozzáállásom gyökeresen megváltozott, amikor Szepsy István csúcsborász (és alkimista) aszúját megkóstoltam. Ez a bor messze nem cukormázas, de közben természetesen édes, ahogy a frissen szedett, illatos szőlő is az. Igaz, hogy aranyárban adják, de ha egyszer találkozol az Örök Élet ezen Italával, máshoz nem fogod majd kötni az aszút, csak Szepsy mesterhez.

n

Portugieser

Korábban ezt a bohó fajtát oportónak vagy kékoportónak hívták, aztán jöttek az ilyen-olyan borászati törvények és “szerzői jogok”, amitől a leányzó fölvette a Portugieser nevet – de itt most nem házasított bort, csak magát a leányt vizsgáljuk.

Friss, fiatalos, laza fruskáról van szó, amolyan 5-ös házas, Ikrek Vénuszról. Benne van a levegős kíváncsiság, a bulizási hajlam, az édeskés, gyümölcsös utóíz. Kiváló újbornak, és igazából a következő szüretig adja ízválasztékának teljes palettáját – ezért vele kapcsolatban a Szaturnusz hatása messze kerülendő.
n

Pinot Noir

P.N. kisasszony nálam egy igazi talány. Egyszer testesnek, fűszeresnek tűnik és tüzesnek, másszor gyümölcsösnek és könnyednek, de nem könnyű vérűnek. Talán a hangulatomtól függ, hogy milyennek találom? Ki tudja… Ezért egy Skorpióban kiegyezhetünk, aki az igazi természetét nagyon jól elrejti. És ki legyen a Skorpióban? Legyen az androgün Merkúr a jegy közepén (hogy legyen méltósága), aki együttáll a Vénusszal. Így a neme inkább nőies lesz,  és ha még okcidentális is, akkor a bor ízét simulékonnyá, bársonyossá teszi.

A baj csak az, hogy ez a Vénusz a Skorpióban esésben van – ezért adjunk hozzá egy csipetnyi Halak Mars trigont, ezáltal a Mars, aki fogadja a Vénuszt,  recepcióba kerül a Vénusszal, és megerősíti. Ez egyben magyarázat lehet őkelme időnkénti tüzes vérmérsékletére is.
n

>>> Asztrológiai e-oktatócsomag, otthoni tanulásra. Hogy képben legyél.
n

Kékfrankos

Ha jó savas, jó tanninos (tudod, amikor a nyelved föltapad a szájpadlásra, és egy korty bor után megiszol fél üveg ásványvizet), a kellőnél jobban, már-már bántóan száraz ízt keresel, ahol ráadásul a savanykás utózönge is dominál, akkor egy erősen szaturnikus, “embörös” nedű lesz a telitalálat, amilyen pl. a kékfrankos. Főleg akkor, ha a dugót szaglászva a dohos, penészes, sötét pince képe úszik be a lelki szemeid elé. Ha ilyenre vágysz, nézz egy soproni kékfrankost, ne túl drágát, magas alkoholfokkal.

Ám ha ehhez a Szaturnuszhoz adunk egy trigonnyi Vénuszt is, az szépen lekerekíti a bántó, karcos savakat, dübörgő tanninokat. Ha túl erős (pl. sarokházas) a Vénusz, akkor a bor elütően, természetellenesen édeskés lesz, olyan, mintha utólag cukrozták volna – ez eszedbe ne jusson! Egy méltóságában lévő, max. követő házas Vénuszt adj csak hozzá (ha a Nap kicsit megsüti, az nem baj), és akkor kapsz egy kellemes, lekerekített kékfrankost, hosszú lecsengéssel (Szaturnusz) – mint amiket pl. Szekszárdon találsz.
n

Bikavér

A hungaricum bikavér 3 vagy több szőlőfajta házasítása, azaz egy speciális cuvée. Régen a törzsét az eredeti magyar fajta: a kadarka képezte, újabban azonban a cabernet (sauvignon és franc) váltotta föl. Eléggé magától értetődik, hogy ez egy Bika stellium (naháááát), ami belekívánkozik az üvegbe. Nézzük őket, de csak sorban: tegyünk bele Vénuszt és Holdat, mivel ők itt nagyon jól érzik magukat – de vigyázat!, akkor ez valami nagyon nőies lé lenne (brrr…). Ez így nem járja. A Vénuszt ki kell, hogy vegyük. Kell azonban hozzá a Nap, hogy meglegyen a bikavér tüzes karaktere (sajnos romló Marsot nem tehetünk bele, mert akkor egy lőrét kapnánk), és kell a Jupiter is, hogy igazán testes legyen – továbbá a Jupiter a Nyilas magyarság jelölője is.

A cuvée titka a megfelelő arányokban rejlik, emellett a bikavérnél követelmény, hogy egyik szőlő sem lehet túl karakteres benne. Egységet kell, hogy alkossanak. A Hold a Bikában túl domináns (egzaltációs és triplicitás úr), ezért berakjuk a Szaturnusz terminusába (Bika 23-27. fok), hogy tompítsa az édeskés karaktert. Emellett a Nap közelébe tesszük (fekete hold / újhold), hogy kicsit megégesse – ez adhat a bornak egy kis barrique-os, füstös ízt. A Jupitert is betesszük a saját terminusába, hogy legyen méltósága, de azért távol a Holdtól, hogy azt ne erősítse, inkább a Napot, arra ráfér. Kb. erre jutunk: Jupiter: 15. fok, Nap: 22. fok, Hold: 26. fok – és ha kicsit kísérletezni akarunk az ízekkel, bolondítsuk meg egy kis Merkúrral, a Bika 9. fokán (saját terminusa). Az igazán profik, az egriek és a szekszárdiak a Vénuszt az Ikrekbe teszik, hogy a Merkúrral való uralmi recepcióval látensen belecsempésszék a bikavérbe a Bika úrnőjét is.
n

Cabernet sauvignon

vorosborVégül jöjjön egy nagyágyú, ami nálam abszolút személyes kedvenc – így én őt tartom ezen asztro-kóstoló méltó lezárójának. Ha már személyeskedünk, akkor a borvidéknél is kivételezzünk, és Eger környékéről válasszunk, ahol csak úgy hemzsegnek a csúcsborászok (Gál Tibor (RIP), Simon József, Vincze Béla, Thummerer Vilmos stb-stb.)

A cabernet sauvignon egy testet, erőteljes, Eger környékén – a vulkánikus talaj miatt – különösen tüzes világfajta, ízében piros- és feketebogyós aroma, enyhe fűszer; kifejezetten jól áll a szájában egy szivar 🙂 – azaz a barrique-olás kiemeli az amúgy is pompás karakterét. Akkor az igazi, ha nem látsz át a sötét rubin – mélyvörös borral telt poháron. Őt méltán szokták a vörösborok királyának hívni.

Emiatt szükségünk lesz a Napra, a Marsra – tegyük őket egyből a Kosba úgy, hogy a Nap kicsit megpörkölje a Marsot (barrique). Húúú, ez már kezd túlontúl erőteljes lenni, egy picit kerekítsünk a tanninjain, mert így nagyon direkt lesz! Vegyünk hozzá egy kis Vénuszt, de őt már nem rakhatjuk a Kosba, mert exilsége fölborítaná a kényes savegyensúlyt. Tegyük ehelyett a Vízöntő 8-10. fokára, ahol terminus és arculati uralma is van, innen kínálja meg a forrongó Marsot egy békítő szextillel. A robosztus testet adjuk meg egy Nyilas Jupiter trigonnal, aki még a málnás, szamócás ízvilágért is felel. Ha ez mind megvan, nagy eséllyel pályázhatunk a Vinagora borverseny nagyarany érmére!

Egészségünkre!

Köszönöm, hogy az alábbi gombbal ajánlod a cikket barátaidnak, ismerőseidnek!

Ez a tartalom nem érhető el.
Légy szíves engedélyezd a sütiket a böngésződben.
Both comments and pings are currently closed.

7 hozzászólás a(z) “Bor, mámor, Naprendszer” cikkhez.

 1. CB szerint:

  A borokhoz nem értek, így inkább más témán belül szoktam eljátszogatni ilyenformán. Túlzottan az asztrológiához sem értek, így jóval egyszerűbb analógiákat vetek fel, pl. ez marsikus, amaz jupiteri, stb. A kedvenc témám a zene (bár ahhoz sem értek, na, értek én egyáltalán valamihez?), viszont legalább auditív típus vagyok, azaz a füleim fogékonyabbak, mint az ízlelőbimbóim.
  Az egyértelmű, hogy az összes hullámzó ritmus “vizes”, a rock és metál dallamok marsikusak, de igazából nem műfajok szerint válogatok, hanem meghallgatok egy zenét és mond valamit (vagy nem).
  Azt nem tudom, hogy gyakorlati hasznuk van-e, mindenesetre kellemes és érdekes időtöltésnek tartom az ilyen játékokat.
  Egyébként a felsoroltak közül csak egy Bak Marssal rendelkezem, úgyhogy érdekességképpen talán mindehhez meg kéne kóstolnom egy somlait, és mivel a tizenkettedik házban van, így lehetőleg egyedül. 🙂

 2. Medea szerint:

  Na… ez igen! Most mar tudom, h szamomra “A” bor miert Cabernet sauvignon, elotte, mellette, felig atsult marhasteakel utana, kozben, ha nem is szivarral Camellel :))) Nap, Mars laza egyuttallas a kosban, vizonto Venusz, mondjuk szegeny olyan peregrin mint a huzat, marsi terminusban. Ami meg megemlitheto, nagyon ritkan iszom, talan a Neptun Venusz kvadrat miatt. Es igen…. metal zene 😀 mert megnyugtat.

 3. Lehet, hogy ugyanezt az elemzést meg kellene nézni a zenékre is, minthogy Ti is ezzel állítjátok párhuzamba.
  Úgy látom, akinek erős a képletében a Mars (akár esszenciálisan, akár akcidentálisan), arra a metal zene jó hatással van. 🙂
  Én is pont így vagyok vele, bár a környezetem ezt nem mindig érti (és tolerálja).

  • Zsuzsa szerint:

   Kedves Gábor!

   Nagy élvezettel (9. házas Nyilas Nap) olvastam az elemzésedet, egyébként is tetszenek az írásaid. A Mars – metálhoz ennyi: Kos ascendens, X. házas Bak Mars (a jó néhány kvadrátról inkább nem beszélek).
   Még egy kadarkát bevettem volna a sorba, mondjuk egy olyat, amely hozza a fajta már-már elfeledett jegyeit, egy számunkra még marginális, de már egyre ismertebbé váló termőhelyről: a Ménesi-hegyvidékről (ez Arad mellett van) Balla Géza Sziklabor sorozatából.
   :):):)

   • Kedves Zsuzsa!
    Köszönöm! 🙂
    Nálam meg bizonyára az ASC-i Mars (metal) trigon Vénusz (zene) adja a heavy metal szeretetét.
    A kadarka igen, tényeg elférne még.
    Balla Géza viszont egy külön fejezet, a Ménes-dűlő “vörös aszújával” együtt. Volt szerencsém megfordulni a pincéjében – felejthetetlen élmény volt. 🙂

 4. Marcsi szerint:

  Nagyon tetszett az írásod. Egészen jó kedvem lett tőle. Köszönöm neked. Mondjuk én nem nagyon szeretem a borokat, de a kivétel erősíti a szabályt, és a Tokaji aszut, a Cabernet sauvignon, és a Villányi rozét viszont szeretem, persze módjával. De az írásod még egyszer nagyon tetszett.

Ez a weboldal sütiket használ. Az uniós törvények értelmében kérlek, hogy engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás