• ISMERD MEG A BOLYGÓK TITKAIT!Titkok, amiket nem találsz a szakirodalomban
 • ASZTROLÓGIA E-OKTATÓCSOMAGPéldákkal, munkafüzettel, konzultációval
 • LEGYÉL JÓ IDŐBEN, JÓ HELYEN!Használd a bolygók erejét
ISMERD MEG A BOLYGÓK TITKAIT!1 ASZTROLÓGIA E-OKTATÓCSOMAG2 LEGYÉL JÓ IDŐBEN, JÓ HELYEN!3
css slider by WOWSlider.com v8.2

Prediktív vs. pszichológiai asztrológia

Áthághatatlannak tűnő szakadék tátong a prediktív (előrejelző, az események bekövetkeztét “megjósló”), régi gyökerű asztrológia és a modern, pszichológia asztró között. Az egyik egyfelől túl materiálisnak, másfelől viszont babonásnak tűnik, a másik azonban olyan, mintha teljesen elszakadna az objektív “valóságtól”.
Mi lehet ennek a homlokegyenest ellenkezőnek tűnő megközelítésnek az oka?

A filozófiai mélységű kérdés körben járásához külső segítséget hívok, hogy ne essek abba a csapdába, ami az egyik vagy másik álláspontot az ellentétével akarja megcáfolni (nevezetesen a prediktív asztró a pszihológiait és fordítva). Ez a segítség a Ji king lesz, ami kilép az asztrológia mindennapi peremfeltételei közül, és magasból tekint a vitatkozó felekre.

Mostanában, a munkámból adódóan sokat foglalkozom a Ji kinggel, így jöttem rá, hogy a Ji king a világ fölépítésének magyarázatában nagyfokú rokonságot mutat az asztrológiai/idealista világképpel. Tekintsük át ezt röviden, a Nagy értekezés (Ta csuan – a Ji kinghez írt egyik kommentár) segítségével.

A Ji king két kezdeti ősjele a Teremtő és a Befogadó – az Ég és a Föld, az ideák láthatatlan (szubjektív) világa és az ideák megtestesülésének (objektív) világa. Ez pont ugyanaz, ahogy az asztrológiában is értelmezzük. A kommentár azonban hozzáteszi, hogy “a Teremtő hozza létre a minőséget” és “a Befogadó teremti a mennyiséget“. Ez ismét átültethető az asztrológiára, mivel az Égben a Zodiákus és a jegyek határozzák meg egy bolygó minőségét, annak zodiakális elhelyezkedése okán – így jönnek létre az esszenciális minőségek: a méltóságok és romlások -, ill. a Földön a házak adják meg a bolygók mennyiségi erejét, amivel a földi dolgok alakításában részt vesznek – ez a bolygók akcidentális (= “a Földön ‘véletlenszerűen’ kialakuló”) ereje.

A Ji kingben – a Változások könyvében – a változásokat azok a vonalak mutatják, amelyek jinből jangba vagy jangból jinbe alakulnak, ezzel hozva létre magát a változást. A kommentár kiemeli, hogy a változás alapja a mozgás: (a Befogadó) “Nyugalmi állapotában bezárul, amikor pedig mozog, kinyílik”.  A mozgó vonalak tehát változást keltenek – kézenfekvő, hogy az asztróban ezeket a vonalakat a bolygók képviselik, akik Ég és Föld közötti mozgásukkal létrehozzák a változásokat – a Földön! (A teremtés ugyanis vertikális, föntről lefelé zajló folyamat.)

A bolygók tehát az Ég ügynökei, akik az égi minőségeket képviselik, és mozgásukkal (planéta = ‘bolyongó’, ‘vándorló’) változásokat, eseményeket hoznak létre a Földön.

E bő lére eresztett filozofikus bevezető után rátérhetünk a konkrét témánkra, a prediktív (“régi”) és a pszichológiai (“modern”) asztróra.

Bonatti-Saturn

Az előrejelző asztró az objektív eseményekkel foglalkozik, és olyan sorskérdésekre keresi a választ, hogy “meddig fog élni az ember”, “mikor történik vele jó vagy rossz”, “hol akar az ember boldog lenni”, de “hol adatik meg neki a boldogság és a boldogulás” stb. Ezek mind olyan kérdések, amelyek abból indulnak ki, hogy vagyok valahol a világban (1. ház) és a körülményeimből adódóan (a többi ház) milyen lehetőségekben, kötelmekben, nehézségekben, szerencsében részesít a Sors.

>> Ismerd meg az egységes asztrológiai világképet és alkalmazd a képletedre

Igen, ez a megközelítés nagy hangsúly fektet a sorsra, mert azt mondja, hogy a Földön testet öltött Lélek maga választotta meg (szabad akaratból!) a sorsát, amit itt a Földön viselni kényszerül – ezért hordja mindenki a saját keresztjét, amit a horoszkóp tengelyei – mint az élet legfőbb területei  – képviselnek. A Föld (a Befogadó) ugyanis véges, ezért korlátokkal rendelkezik, tehát korlátoz. A dolgok alakulása eléggé fekete-fehér: vagy jó, vagy rossz (természetesen a radix tulajdonosa szempontjából).

n

pszicho-asztro

A másik sarokban a pszichológiai asztró a súlypontot teljesen áthelyezi az égi világra, ahol minden szubjektív, minden lehetséges, minden “szabad akaratos”. Igen, a szabad akarat lakhelye az Ég – ami az ideák otthona. Így az energiaminőségek tetszőlegesen alakulhatnak, a jó igazából nem is jó – a rossz nem is rossz, csak attól függően válik ezzé vagy azzá, hogy melyik szempontból nézzük. A lehetőség korlátlanok, hiszen az Ég korlátlan.

A kétféle megközelítés között akkor keletkezik hatalmas szakadék, ha az Ég elszakad a Földtől (ez a 12. Pangás jele). Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy a prediktív asztrológia teljes egészében mechanikussá, merevvé és determinálttá válik (“Neked sosem lesz párkapcsolatod”), a Nagy értekezés szavaival: “A változtathatatlanság e világa azonban démoni világ, ahol nincs helye a szabad akaratnak”. A pszichológiai pedig átmegy a “mindent megtehetsz” állapotába, mivel az embert nem földi létezőnek tekinti, hanem tisztán égi entitásnak képzeli, ahol az egész kozmosz ő maga.

Az első változatnál akkor lepődik meg az asztrológus igazán, ha az illetőnek mégis lesz férje/felesége; vagyona; jó állása – pedig a képletből ennek nem szabadna így lenni -; a másodiknál pedig akkor, ha fölszáll a korlátlan lehetőségek rózsaszín köde, és megmarad a durva, anyagi valóság, ami bizony a “tudatszintemelés” és a “bevonzás” ellenére sem változott egy jottányit sem.

Véleményem szerint egyik megközelítés sem helyes, ugyanis a szabad akarat létezik – elsősorban gondolati, láthatatlan szinten, ami aztán képes arra, hogy cselekvő hozzáállásunkkal változásokat érjünk el a körülményeinkben -, ám ez a szabad akarat nem korlátlan, hanem a földi megszületésünkkel bizonyos mértékig meghatározott keretek között működtethető.

(Jó esetben) ennek az emberi gondolatnak a forrása az Isteni Gondolat – “Az Értelem (Tao) e végső mélysége a szellem, az Isten” –, az a teremtőerő, ami áthatja az egész világot, és amit az asztrológiai világképben az Isten Igéjének (Logosz) vagy spiritusznak hívunk. Mint láttuk, ezt a Ji king Taónak, a legmagasabb Értelemnek nevezi. Ez a kulcs, ami összeköti a két világot, Eget és Földet: “Az Értelem (Tao) azonban, amely rajtuk keresztül megnyilatkozik, mind a kettőben ugyanaz”. Ha gondolatainkat ez az Isteni Gondolat / Tao táplálja, akkor földi létünk végső céljával harmóniába kerülünk, és együtt mozgunk a változással.

Úgy gondolom, hogy az asztrológia eredeti célja elsősorban nem az emberi egó kivesézése, sem pedig a megváltoztathatatlan sors elfogadtatása, hanem annak a feltárása, hogy ebben az életünkben milyen lehetőségeket és milyen korlátokat választott a Lelkünk (itt platóni értelemben), azaz milyen játékteret rakott össze életfeladatunk megvalósítására és “sorsunk” beteljesítésére. Az igazi szabad akarat pedig az, amikor azt akarjuk, amit a Lelkünk akart még odafönt, amikor összeállította a kis élettervünket. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor pszichológiai értelemben is elérjük a boldogságot, azaz a harmóniát: “Ha az értelem és az akarat helyesen állnak a központban, akkor az érzelmi-hangulati élet is harmóniába kerül.”

Köszönöm, hogy az alábbi gombbal ajánlod a cikket barátaidnak, ismerőseidnek!

Ez a tartalom nem érhető el.
Légy szíves engedélyezd a sütiket a böngésződben.
Both comments and pings are currently closed.

4 hozzászólás a(z) “Prediktív vs. pszichológiai asztrológia” cikkhez.

 1. Ádám Zsuzsa szerint:

  Kedves Csaba / Gábor !

  Ez tökéletes szintézis. Köszönöm! Kicsit ugyan elgondolkodtam, mert azt mondják a “végére” mindent megértünk… hátha ez még nem minden. : )

 2. Irmi szerint:

  Na ez egy olyan téma, amin én már évek óta rágódok és nagyjából ugyanerre jutottam. Most épp nyugaton az a trendi, hogy szabad akarat meg pozitív gondolkodás létezik és ezekkel aztán bármit el lehet érni. Aztán jön a sors szemlélet és az ember magába zuhan, hogy minek erőlködjek, úgyis ez meg az a sorsom. Én nem a Ji Kinggel, hanem a jógával kötöttem össze és jutottam ugyanezekre a következtetésekre. Mert igenis van sors, akár elfogadjuk ezt, akár nem, ott ül a nyakunkon. De ugyanúgy van szabad akarat is, de hogy mennyire tudja használni a szabad akaratát valaki, az függ egyrészt a sors adta lehetőségektől és az egyén fejlettségi szintjétől is. Minél fejlettebb tudatilag egy egyén, annál inkább megjelenik az akarat ereje és képes jelentős változásokat generálni még a rossz sors ellenére is. Persze lesz bőven ellenerő kívül és belül, amivel küzdenie kell. Mindezek után már csak az a kérdés, hogy fel tudjuk-e ismerni az életünkben, hogy na most a sors irányít és most pedig az én akaratom jön…

 3. Irmi szerint:

  És akkor még nem beszéltem a védikus asztro egyéb sajátságáról. A védikus asztróban – ahogy gondolom, tudja is, mivel írta nekem egyszer, hogy foglalkozott ezzel is – alapjában véve fatalista szemlélet van, és mégsem! Mivel vannak úgynevezett védikus segédeszközök a karma kiigazítására, amiket Indiában alkalmaznak is. Sajnos arról nem tudok nyilatkozni, hogy mennyire sikeresen. DE valójában ilyen formán a fatalista szemlélet mégsem annyira az, hiszem a szülöttnek azt ajánlja, hogy lépjen kapcsolatba a planétákkal és így a karma kiigazítható (ez talán már az asztromágia területe, de a mai nyugati szemlélet inkább csak babonaságnak titulálná), vagyis aktív szereplővé válhat, nem csak sorsa passzív áldozatává.

 4. Akik felületesen tanulmányozzák az asztrológiát, észre sem veszik, hogy egy olyan folyamatot ismerszik meg általa, ami valójában az egész világ létezésének alapja.

  Legalábbis azt az alapot biztosítja, ami által a világ így, ilyen formában létezhet és működhet.

  Az asztrológiát jövendölésre, események alakulására felhasználni olyan, mintha alapfeltételként követelnék, hogy a mezőgazdaságban a hónapos retket ötös csomagokba kötözni csakis az ELTE TTK-n alkalmazott matematika végzettséggel lehet.

  Tudom, durva ez a hasonlat, de sajnos nagyon sok igazság van benne.

  Az asztrológia többek között a kozmobiológiával ismertet meg.
  (Arról nem is beszélve, hogy eredetileg a bolygókból áramló magnetikus hatások segítenek egymásnak és saját maguknak pályán maradni.)

  A bolygókból érkező sugárzás külön-külön is hat az univerzum összességére, így a különböző sugárzások, rezgések, áramló elemi részecskék egy másik bolygóból jövő kiáramlásokkal keveredve átalakulnak, és más, összetett energiafajtaként produkál újabb eredményeket.

  Ez hat az emberre (persze állatra, növényre úgyszintén), aki szellemi szintjének fejlettségétől függően reagálja le az impulzust.

  Tehát aki asztrológiát akar tanulni, és az ismereteket felhasználni, nem árt, ha ilyen megközelítéssel fog hozzá!

Ez a weboldal sütiket használ. Az uniós törvények értelmében kérlek, hogy engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás