• ISMERD MEG A BOLYGÓK TITKAIT!Titkok, amiket nem találsz a szakirodalomban
 • ASZTROLÓGIA E-OKTATÓCSOMAGPéldákkal, munkafüzettel, konzultációval
 • LEGYÉL JÓ IDŐBEN, JÓ HELYEN!Használd a bolygók erejét
ISMERD MEG A BOLYGÓK TITKAIT!1 ASZTROLÓGIA E-OKTATÓCSOMAG2 LEGYÉL JÓ IDŐBEN, JÓ HELYEN!3
css slider by WOWSlider.com v8.2

Retrográd Jupiter tranzit

2013. november 7-től 2014. március 6-ig a nagy szerencse bolygója, a Jupiter retrográd mozgású lesz. Nézzük meg, hogy milyen hatásokat okoz ez a Jupiter tranzit ebben az időszakban.

Retrográd Jupiter

Emlékeztetőnek röviden annyit a retrográd, azaz az égen látszólag visszafelé haladó (az ekliptikai sorrenddel ellentétes) mozgásról, hogy ilyenkor az adott bolygó a pályája során a legközelebb van a Földhöz, és emiatt nagyobb/fényesebb. Régen a retrográd mozgást kifejezetten erőveszteségnek, sújtottságnak tartották, mivel a bolygó “természetellenes” mozgást folytat: hátrafelé megy, holott előrefelé kellene, hogy menjen. A kortárs asztrológia erről azt mondja, hogy a bolygó ilyenkor nem kifelé hat, hanem befelé – tehát ez is a régi értelmezés egy másik megközelítése, ugyanis az a bolygó, ami kifelé nem tud hatni, az gyönge. A védikus szemlélet csavar egyet az egészen, és úgy tartja, hogy mivel a bolygó ilyenkor van a legközelebb a Földhöz, ilyenkor fejti ki a legerősebb hatást a Földre – ám ez a hatás már túlságosan is erős, kicsit olyan, mint egy pohár, amit túlöntünk. Végeredményben itt is azt kapjuk, hogy ez a túlzott erő már káros, mert nem tudjuk kezelni – így a retrográd bolygó hatása végletes lehet, ami problémákat okoz kifelé.

Hogy ez a sok, látszólag ellentmondó információ ne zavarjon meg bennünket, egyszerűsítsük le a retrográdság fogalmát kulcsszavakra: kifelé gyönge / a külvilágban problémákat okozhat / befelé hat.

A retrográd Jupiterről régen azt mondták, hogy egy gazdag emberhez hasonlatos, aki nem tud élni a gazdagságával ill. egy olyan bölcs, akinek az elméjét aggodalmak kerítik a hatalmukba. Itt a Jupiter két általános jelölése (bőség, gazdagság / bölcsesség) szenved csorbát. Védikusék szerint a Jupiternek van a legnagyobb hatalma, hogy semlegesítse a rossz karmát – amikor tehát retrográd, és befelé hat, ezt az időszakot jól ki lehet használni a karmikus okok föltérképezésére (bölcsesség), ami a hatástalanításuk első lépése, amit majd a konkrét tettek követnek.

 

Egzakt Jupiter fényszögek a retrográd fázis alatt

Amikor egy időszak tranzit hatásait vizsgáljuk, két fő segédeszközt tudunk használni. Az egyik az a grafikus efemerida, ami a bolygómozgásokat a nehéz fényszögek (kvadrát, oppozíció) bepontosodása szempontjából mutatja – a másik a könnyű fényszögeket (szextil, trigon) szemlélteti.

Most a nehéz fényszögeket fogjuk részletesen megvizsgálni. Az alábbi grafikonon ezek bepontosodását a Jupiter vonala és a másik bolygó vonalának metszéspontja ábrázolja a 2013. novembertől 2014. március 6-ig tartó időszakban (kattints a képre, hogy jól látszódjanak a vonalak!).

trJU-kvadrat

 “Lefordítom”, hogy mit is látunk ebből az ábrából. A Jupiter ebben a 4 hónapban:

 • 2014. jan. 5-én kerül pontos szembenállásba a Nappal
 • jan. 8-án egzakt kvadrátba a Marssal
 • jan. 31-én pontosodik be ismét a Plútóval való szembenállás
 • febr. 26-án pedig az Uránusszal való kvadrát.

 

A tranzit fényszögek hatása

Ezeket a fényszögeket értelmezhetjük a világra gyakorolt (mundán) hatásuk szempontjából, de értelmezhetjük egyéni kulcsban is. Utóbbi esetben ne hagyd figyelmen kívül az asztrológia egyik alaptörvényét, hogy minden tranzit csak azt válthatja ki belőled, amit a születési (radix) képleted már tartalmaz! Egyszerűbben fogalmazva: az égi hatás (tranzit) csak olyan mértékben befolyásolja az életedet, amilyen mértékben fogékony vagy az adott hatásra – ezt írja le a születési horoszkóp.

A retrográd Jupiter most a Rákban hátrál, ahol szeret lenni, mert ott egzaltál: kifejezetten kedvező hatást áraszt, ami elsősorban befelé, a lelkeden keresztül hat (itt a Jupiter ura a Hold)!

A 4 nehéz fényszög “általános” hatása a következő (közben ne felejtsük el, hogy a Jupitertől távolabbi bolygók hatása időben is jóval tovább tart):

 • Jupiter-Nap szembenállás: a Jupiter erős (egzaltált) a Nap viszont gyönge (exilben a Bakban). Ez a hatás arra késztet, hogy vegyél vissza az egódból, a személyiséged külső fényezését a belső bölcsesség erejével igyekezd visszafogni.
 • Jupiter-Mars kvadrát: a Jupiter most a legerősebb a méltóságában (a Rák 15. fokán!), de kifelé szinte semmit sem ad (retrográd + a Mars lesújtja). Viszont elhalmozza minden képességével az elég ramaty állapotban, exilben lévő Marsot. Mindezt nehézségek, komoly erőfeszítések közepette (kvadrát). Ez a hatás arra kiváló, hogy gyengélkedő akaratodat a kisértéseknek ellenállva kicsit megacélozd, mindezt a belátás, tudatosság segítségével. Január 8-án ez talán könnyebben fog menni, ez ugyanis az újévi fogadkozások időszaka…
 • Jupiter-Plútó szembenállás: itt a belső bölcsesség és tudatosodás áll szemben a Bakban lévő Plútó rejtett hatalmával, kaotikus átalakító erejével. Egyre többen kezdenek ráébredni a (titkos) pénzuralmi rendszer (Plútó) valódi működésére, ami szemben áll az emberi szabadság (Jupiter) és méltóság alapvető értékével.
 • Jupiter-Uránusz kvadrát: a megfontoltság és az expanzió korlátozása (retrográd Jupiter) harcol az anarchista rombolási, forradalmi törekvésekkel (Uránusz), mindezt teszi úgy, hogy Karácsonykor még az Uránuszt a kifejezetten agresszív Mars fűtötte és hergelte teljes intenzitással (Uránusz a Kosban + Uránusz-Mars oppozíció!). Ha ekkortájt robbanni készülsz, előtte próbálj meg 10-ig elszámolni magadban…

Ez az év végi – január eleji időszak egyébként nagyon “érdekes” időszak, mert az égen szépen kialakul a Jupiter – Mars – Plútó/Nap – Uránusz keresztkvadrát, ahol a kereteket szétfeszíteni igyekvő erőket egyedül a Jupiter visszafogott bölcsessége próbálja meg kordában tartani.


Köszönöm, hogy az alábbi gombbal ajánlod a cikket barátaidnak, ismerőseidnek! 

Ez a tartalom nem érhető el.
Légy szíves engedélyezd a sütiket a böngésződben.
Both comments and pings are currently closed.

14 hozzászólás a(z) “Retrográd Jupiter tranzit” cikkhez.

 1. Eszter szerint:

  Kedves Csaba!

  Segítségedet kérném radixbeli Jupiterem ház-helyzetének pontosításához: egyes ház-rendszerek szerint az első ház utolsó fokain áll (szoros együttállásban az Uránusszal), már elemzésben a második ház csúcsára esik. Ha ez számít… vagyis lényegében mindegy, vagy még első házban nézzem? Egy-két foknál is mérvadóak az eltérések? Tanácsodat köszönve: Eszter
  (Budapest,1983.02.23.23:25)

  • Kedves Eszter!
   Egy bolygó “alapból” mindig abban a házban van, ahol fizikailag elhelyezkedik. Ha közel van a következő ház csúcsához, akkor együttáll vele, tehát arra a házra is hatást fejt ki. Azonban a bolygók ereje a következő házcsúcshoz közel állva már a következő ház erejével rendelkeznek.
   Az, hogy milyen házrendszert használsz, ezt természetesen befolyásolja.
   Gábor

 2. Vica szerint:

  Szia Gábor!
  Nálam a radixomban a Mérlegben a Napom van, Bak az aszcendensem, az Uránusz
  a Kosban pedig már jóideje a Szaturnuszomon “szambázik”. A jövő év eleji tranzitok tovább feszíthetik a kereteket? Üdv: Vica

  • Szia Vica!
   Igen, ez valószínű. A tr Uránusz – Szaturnusz már önmagában is eléggé rúgja le a korlátokat, a tr Plútó az ASC-en pedig a személyes változást, átalakulást segíti elő, plusz a tr Mars adja hozzá az erőt. Most a bőrét levedleni készülő kígyó képe jutott eszembe erről az állásról.
   Nem könnyű, de ígéretes…
   Üdv:
   Gábor

 3. Adrienne szerint:

  Kedves Gábor! Ha a radixomban Nap-Jupiter szextil van, akkor a szembenállásra fogékony lehetek? Vagy csak arra a fényszögre, ami a radixban is megjelenik? Mit jelent, hogy a Jupitertől távolabbi bolygók hatása időben is jóval tovább tart? a radixban, vagy a valóságban? Köszönöm!

  • Kedves Adrienne!
   A Nap-Jupiter szextil kedvező kapcsolatot teremt a két bolygód között, amit most a tranzit szembenállás kissé eltol a belső feszültség irányába, ha a tranzit bolygók és a radix bolygók között van fényszögkapcsolat.
   A Jupitertől távolabbi bolygók (Szaturnusz, Uránusz…) keringési ideje is nagyobb, így lassabban haladnak az égen, tehát hosszabb ideig maradnak hatótávon (orbiszon) belül egy fényszögkapcsolat során. Ez a “valóságban” is így van, tehát a tranzitoknál is. A radix progressziójánál (szekunder direkció) azonban annyira kicsi ez a mozgás, hogy gyakorlatilag az egész élet alatt semmit sem változik a lassú bolygók helyzete.
   Gábor

 4. Vica szerint:

  Gábor!
  Jó volt a kígyós hasonlatod. Igazából a “pokoljárás” már akkor elkezdődött mikor a Szaturnusz a Mérlegben volt. Egyre jobban bírom a “kiképzést”, de rá kellett jönnöm, hogy csak a változás van. Minőségileg más emberek lehetünk, amit semmi pénzért nem cserélnénk már le a régi énünkért.
  A bőrét levedleni készülő kígyó energiáját pedig tanácsos “befelé és fölfelé ” irányítani…
  Mégegyszer üdv: Vica

 5. zita szerint:

  Szia Gábor!
  Én azt szeretném kérdezni a tranzit jupiter a 8 házamban áll, és megint szembe fog állni majd a napommal amin meg egzaktan a plutó áll, és születési napom, meg kvadrátban áll, az mc.-n álló jupiter(uránusz)-al, ilyenkor jut az ember eszébe, hogy a 8 ház az tulajdonképpen a halál…

 6. kgl szerint:

  Úgy érzem, kicsit mostoha téma az, hogy a retrográd periódusban a látszólagos visszamozgás az elhagyott területekre visszahat. Valakik vagy valamik, események, cselekmények visszatérnek, újra átéljük, átértékeljük, viszonzási, esetleg viszonyítási lehetőségek kínálkoznak. Úgy tapasztalom, hogy többnyire az előrehaladás blokkolását látjuk a retrogradba forduló bolygóknál, pedig az univerzumban sosem történik ez meg, csupán a mi földies érzékelésünk blokkolt, semmi más. A retrográd időszak tehát nagyon fontos, érdemes több figyelmt fordítani a visszaadó hatására, pl. ilyenkor még jön egy-vagy két egy alkalom mulasztást bepótolni, viszonozni vagy meghálálni egy jócselekedetet, javítani a hibáinkat, vagy egy utolsó öleléssel búcsúzni gyűlölködés helyett. Főként Jupiterre gondolok. Valószínű a retro mozgásra vonatkozik a Járt utat járatlanért el ne hagyj közmondásunk is, vagy az Óvatos bohém kifejezésünk. köszönöm a hozzászólás lehetőségét és minden jót kívánok a sarkított új esztendőre.

  A retrograde mozgas az elhagyott teruletekre visszahat, visszaadja azokat az energiakat vagy hatasokat, melyeket mar elveszettnek gondolunk, erzunk, v

 7. Mátyási Erzsébet szerint:

  Kedves Gábor

  A radix képletemben a jupiter/ kos jegy V.ház/ uránusz /rák jegy VIII.ház kvadrátot alkot. Most áprilisban ez megismétlődik. 🙁 Félek belegondolni mit hozhat, inkább tanácsot szeretnék kérni, hogyan élej túl, ha egyáltalán lehet

  Köszönöm szépen oroszlán napú, skorpió ascendensü /12 fok/ aggódó!
  Némi vigasz, hogy ajupiter a napommal trigonban áll.
  Mégegyszer köszönöm szépen

  • Kedves Erzsébet!
   Ez azért nem ugyanaz a helyzet, ami most lesz, mert pont fordított helyzetben állnak (Jupiter a Rákban van).
   Emiatt a tranzit Jupiter megnöveli, de inkább jótékony hatással lesz az Uránuszodra, míg a Jupiteredet inkább felborzolja a tranzit Uránuszt.
   Az érdekes ebben inkább az, hogy lesz egy tranzit Jupiter – Jupiter kvadrátod és egy tranzit Uránusz – Uránusz kvadrátod egy időben. Ezek a szerencse és növekedés erőfeszítéssel való elérését illetve a hirtelen/váratlan események megjelenését jelölik. Mindezt egyszerre.
   Gábor

 8. Dencs Mária szerint:

  Kedves Gábor, elképzelhető, hogy az idén szerencsém lesz? Ugyanis lesz egy Jupiter-Jupiter kvadrátom, egy Uránusz-Uránusz trigon, illetve Uránusz-Aszcendens trigon? A születési horoszkópomban az Uránusz trigonban /egzakt/ van az Aszc.-el, a Jupiter viszont sújtott a Mars és Hold kvadráttal. Én nagyon-nagyon bízom benne, hogy ez az évem szerencsésen alakul, Te hogyan látod? Kérlek, mondd, hogy igen. Én annyira bízom benne. Köszönöm Marcsi

Ez a weboldal sütiket használ. Az uniós törvények értelmében kérlek, hogy engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás