N
SZENZÁR KIADÓ
N

Kedves Olvasónk!

A Szenzár Kiadó 2015. novemberétől a Helikon Kiadó tulajdonába került, a Szenzár könyvek 2016-tól már a Helikon keretein belül jelennek meg. Ezekről a Helikon Kiadó weblapján tájékozódhat.

A 2016-ig kiadott könyveink utolsó példányait (átlagosan 5-10 darab a még kapható címekből) utánvéttel alább rendelheti meg.

Témakörök:
Aikido, budo, kardvívás
Busidó, japán harci szellem
O. M. Aivanhov, Beavatási Tudomány, spiritualitás
Ji king
Seneca
Indián kultúra
Heavy metal
n

Aikido, budo, kardvívás

AA2 Uesiba Moriteru
AIKIKAI AIKIDO II. – Haladó technikák
n
3.750 Ft mm 3.000 Ft (-20%)
kód: AA2
kapható (5 db-nél kevesebb)
n
megrendelem

A nagy sikerű első kötetet (Alaptechnikák) követő 2. részben Uesiba Moriteru dósu az Aikido haladó technikáit – bonyolultabb dobásokat, leszorításokat illetve a fegyveres (tanto, jo, bokken) és a több támadós technikákat – mutatja be.
Az egyes technikák helyes végrehajtását a főbb pontokat illusztráló fényképek és részletes magyarázatok segítik elő. A könyv több mint 1200 fotón keresztül vezeti végig a tanulmányozót az Aikido technikai repertoárján.

Bár ez a technikai kézikönyv – Aikido-stílustól függetlenül – alapműnek mondható minden Aikido-gyakorló számára, a rendszeres edzéseket nem helyettesíti, de kiválóan kiegészíti.
n

UTK_uj-97x150 Uesiba Morihei
AZ ÚT KÉZIKÖNYVE
Uesiba Morihei tanításai a Harci Út követőinek
n
1.750 Ft mm 1.400 Ft (-20%)
kód: UTK
kapható
n
megrendelem

Uesiba mester, az Aikido megalapítója a XX. sz. legnagyobb harcmûvésze és egyben karizmatikus szellemi vezetõ volt. Életét az Aikidonak, az igazi budo megtestesítõjének szentelte, ami magában foglalta a régi japán hagyományok (sintó, singon buddhizmus) tanulmányozását is.

Ez a kötet verseit (dókák), tanításait tartalmazza, melyek minden – szellemi alapokon nyugvó – harcművészeteti ág gyakorlójának, tanulmányozójának hasznos Út-mutatóul szolgálnak.
A reprezentatív kiállítású könyv művészi értékét a tartalommal összhangban lévő kalligráfiák növelik, melyek Uesiba Morihei, Uesiba Kissómaru, Szaotome Micugi és Szengai alkotásai.

n

AAE-105x150 Tamura Nobujosi
AZ AIKIDO ÁTADÁSA ÉS ETIKETTJE
n
2.400 Ft mm 1.920 Ft (-20%)
kód: AAE
kapható
n
megrendelem

A könyv nem csak az Aikido és általában a japán harcművészetek gyakorlóinak szól, hanem azoknak az olvasóknak is, akik a hagyományos japán tanítási módszert szeretnék megérteni. Japánban a könyvben szereplő témák a szóbeli hagyomány részét képezik, ezért ilyen formában talán még soha nem gyűjtötték össze. Tamura Nobujosi műve kulcsként szolgálhat a hagyomány kapuihoz.

A Magyarországon is jól ismert és tisztelt TAMURA NOBUJOSI (1933-2010), 8. danos Aikido-mester – a legmagasabb rang, melyet a tokiói Aikikai, az Aikido központja bárkinek is odaítélhet – hosszú éveken keresztül tanult Uesiba Morihei O-Szenszei, a művészet alapítójának irányítása alatt, és különösen fontos szerepet töltött be az ucsi-desik (az Alapító közvetlen tanítványai) kis csoportján belül. Életét az Aikido európai, azon belül is leginkább franciaországi fejlődésének szentelte, ahol élt. Rendszeresen látogatatta hazánkat is, ahol több száz tanítványa követte útmutatásait.

“Az Aikido a test segítségével a világegyetem rendjét fejezi ki. Ha a világmindenség rendjét helyesen alkalmazzuk a testre, akkor a technika és az egészség természetes módon bontakozik ki. Ha ezt a rendet helyesen alkalmazzuk a mindennapi életben, akkor a nevelés, a munka és a személyiség természetes módon fog fejlődni. Ha a világegyetem rendjét helyesen alkalmazzuk a társadalomban, akkor a közösségi harmónia, saját magunk és a többiek közötti kapcsolat természetes módon fejlődik majd ki. Ekkor az emberiség, mint egyetlen nagy család fog hozzá, hogy újjáépítse a világot, amelynek harmóniája napjainkban gondoktól terhes.”

n

Susan Perry
EMLÉKEK A NAGYMESTERRŐL
Tanítványok visszaemlékezései Uesiba Moriheiről, az Aikido alapítójáról
m
1.875 Ft mm 1.500 Ft (-20%)
kód: EAN
kapható
n
megrendelem

Milyen is volt ez a rendkívüli képességekkel megáldott mester a hétköznapokon, az edzéseken, hogyan tanított és hogyan élt? Erről mesélnek ebben a kötetben legközelebbi tanítványai – köztük olyan neves mesterek, mint például Tamura Nobujosi, Szaotome Micugi, Szaito Morihiro, Arikava Szadateru, Abe Szeiszeki, Hikicucsi Micsio -, akik éveket töltöttek az Aikido tanulmányozásával, mialatt együtt éltek és edzettek O-Szenszei-jel, a Nagymesterrel.

“Susan Perry értékes szolgálatot tett azzal, hogy összegyűjtötte O-Szenszei számos tanítványa és azok személyes tapasztalatait, akik a vele való találkozás megtiszteltetésében részesültek. Ez a gyűjtemény Uesiba Morihei sokoldalúságát mutatja, miközben megeleveníti a Mestert az Aikido tanulói előtt, akik a nyomdokaiba próbálnak lépni.”
Szaotome Micugi (8. danos Aikido mester)

Uesiba Moriheit már kortársai is élő legendának, a XX. század egyik legkiemelkedőbb harcművészének tartották. Tudását nem rejtette véka alá: sok tanítványt indított el a budo megpróbáltatásokkal teli útján, akik közül jó néhányan egész életüket az Aikido gyakorlásának, később továbbadásának is szentelték.

n

Szunadomari Kansu
AIKIDO ÁLTALI MEGVILÁGOSODÁS
m
2.250 Ft mm 1.800 Ft (-20%)
kód: AIM
kapható
n
megrendelem

“Azt mondják, az Aikido önvédelemre jó. Arra is bizonyosan alkalmas módszer, hogy megőrizzük egészségünket. Az emberek ilyen vagy más okból fognak bele az edzésbe. Az Aikido valódi célja azonban nem ez. Az Aikido sok ember hasonló elvárásait teljesítheti, ami jól is van így, ám ez csak a lényeg töredéke.”

“1942-ben még ucsidesi [bentlakó tanítvány] voltam, amikor egy aikidóst megöltek Oszakában. Még ma is emlékszem az Alapító szomorú szavaira, mikor meghallotta a hírt: ‘Túl erős volt.’ Az illető tényleg olyan erős volt, hogy talán még ma sem akad párja az aikidósok között. Amikor az Alapító azt mondta: ‘túl erős volt’, akkor szerintem ezt úgy értette, hogy a szíve mélyén viszont nem rendelkezett igazi erővel.”

SZUNADOMARI KANSU 9. danos mester, az Aikido alapító nagymesterének közvetlen tanítványa volt a második világháború előtt. A háború után az elsők között alapított Aikido edzőtermet Japánban. Mestere halála után független szervezetet hozott létre, amelynek központjában Uesiba Morihei szellemi tanításai állnak – stílusát Aiki Manszeido Aikidónak nevezik. Könyvében arra keresi a választ, hogy mi az ember igazi életcélja, hogyan tehetünk szert belső erőre és nyugalomra.
n

William Gleason
AZ AIKIDO SPIRITUÁLIS GYÖKEREI
n
2.890 Ft mm 2.310 Ft (-20%)
kód: ASG
kapható elfogyott
n

Uesiba mester, az Aikido alapítója nem csak harcművészetnek tekintette az Aikidót, hanem egy olyan szellemi útnak, amelynek gyakorlásával harmóniába kerülhetünk a Világegyetem törvényeivel. Tanítása az ezoterikus sintó tanokban és gyakorlatokban gyökerezik.

William Gleason könyve az első a nyugati világban, ami mélységeiben is elmagyarázza a kototama (a szent hangok) alapelveit és kapcsolatát az Aikido technikáival. Bemutatja, hogy ezek a hangok a ki, az egyetemes életenergia különböző megnyilvánulási formái, melynek alkalmazásával az Aikido gyakorlatok egy magasabb szintje érhető el, ahol nem az erő, hanem az energia kapja a főszerepet.

William Gleason (6. dan, Aikikai) több mint két évtizedig tanulta a japán
orvoslást és az Aikidót, ebből tíz évet Japán ban töltve. Jelenleg az USA-ban él, mint a Massachusetts-i Shobu Aikido of Boston alapítója és főinstruktora. Az „Aikido and Words of Power: The Sacred Sounds of the Kototama” szezője, továbbá Szaotome Micugi és George Osawa könyveinek fordítója. 2008-ban DVD-t jelentetett meg „Aikido and Japanese Sword” címmel.
n

Szugavara Makoto
JAPÁN KARDVÍVÓ MESTEREI
n
2.250 Ft mm 1.800 Ft (-20%)
kód: JKM
kapható
n
megrendelem

A kengó olyan személy volt, akinek kardvívó tehetségét elismerte a nép – nem léteztek tárgyilagos ismertetőjegyek arra, hogy valaki méltó legyen a kengó elnevezés elnyerésére. Ehhez a megszólításhoz az kellett, hogy egy nevezetes kardforgató legyőzésével szerezzenek maguknak hírnevet. Az elismerés elnyerésének különböző módjai léteztek, de valójában az összes kengó valamikor az országot járta, hogy párbajok során tökéletesítse vívótehetségét.

Azok, akik utazásaik során tökéletes magabiztosságra tettek szert a harci tudás terén, megalapították saját iskolájukat. A kengók számos tanítványukkal együtt dódzsókat hoztak létre, hogy ott oktathassák az újonnan alapított iskola tudását. Felesleges mondanunk, hogy minden új iskola megalapítója maga választotta ki utódját. Az Edo-korszak végére (1867) több mint hétszáz ilyen harcművészeti iskola létezett.

Ebből arra következtethetünk, hogy a Tokugava-sógunátus alatt rengeteg kardforgató mester élt Japánban. Közülük választottam ki most néhányat – Cukahara Bokuden, a Jagjúk, Jamaoka Tessu stb. – akikről viszonylag jelentős történelmi anyagot találtam, és amennyire csak lehetett, ezek alapján írtam meg életük történetét.
n

John Stevens
JAMAOKA TESSU
A “Kardnélküli Iskola” megalapítójának élete
n
2.400 Ft mm 1.900 Ft (-20%)
kód: TES
kapható
n
megrendelem

Jamaoka Tessu kiemelkedő alakja volt annak a viharos időszaknak, amelyben egy új Japán született. A közéletben Tessu Szaigo Takamorival tárgyalt, és előkészítette a sógunátus utáni békés hatalomváltást. Az Út egyéni követőjeként negyvenöt évesen mély megvilágosodást ért el, és felismerte a kardvívás, a zen és a kalligráfia belső alapelveit. Ettől fogva Tessu olyan volt, mint Mijamoto Muszasi: “…úgy telik az életem, hogy nem egy meghatározott Utat követek”. (Az öt elem könyve)

Tessu is kiemelkedően sokoldalú és termékeny mesterré vált: egyedülálló kardvívó, aki a Kardnélküli Iskolát megalapította; a Tekiszui hagyomány szerinti bölcs és könyörületes zen tanító; páratlan kalligráfus, aki ecsetével fejezte ki az ég és a föld összes tanítását. Még ma is, több mint egy évszázaddal a halála után, ecsettel készült műveiben érzékelhetjük Tessu hihetetlen életerejét. Ha helyesen értelmezzük kalligráfiáit, teljesen szembetűnő az a nagy átváltozás, ami Tessu megvilágosodásával együtt járt és az az egyre mélyülő éleslátás, ami életének utolsó nyolc évében tapasztalható.

n
m

Busidó, japán harci szellem

Jamamoto Cunetomo
HAGAKURE – A szamurájok kódexe
m
3.500 Ft mm 2.800 Ft (-20%)
kód: HAG
kapható elfogyott!
n

“Rájöttem, hogy a Busidó a halálban gyökerezik.”

A Hagakure (jelentése: “Levelek alatt”) a Szamuráj Útjára, a Busidóra vonatkozó rövid tanítások, történetek és feljegyzések gyűjteménye a XVIII. sz. elejéről, amelyet a később zen szerzetessé vált szamuráj, Jamamoto Cunetomo diktált le lelkes tanítványának. Az eredeti szöveget kézzel másolták, és adták körbe a Nyugat-Japánban élő Nabesima-klán fiatal csatlósai körében.

A második világháború után egyetlen könyvet sem ítéltek el olyan hevesen, mint a Hagakurét. A műnek jelentős szerepe volt abban, hogy felbátorítsa a japán fiatalságot, akik a háború utolsó, elkeseredett szakaszában ezzel a klasszikussá vált idézettel vállalták az önkéntes halált: “Rájöttem, hogy a Busidó a halálban gyökerezik.” A beható tanulmányozás azonban megmutatja, hogy a Hagakure nem más, mint Cunetomo szenvedélyes gyűjtésének eredménye, amelyet békeidőben állított össze a Szamuráj Útjáról. Ez pedig az “úgy halj meg, mint egy igazi szamuráj” alapgondolatán, azaz a bátor, igazságos és erényes harcos ideálján nyugszik.

n

BEVEZETÉS A HAGAKURE SZELLEMISÉGÉBE
Misima Jukio a Szamurájok Kódexének mai értelméről
m
2.000 Ft mm 1.600 Ft (-20%)
kód: HNY
kapható
n
megrendelem

Mint a legtöbb erkölcsfilozófiai írás, a Hagakure, A szamurájok kódexe is időtlen. Tanítása bármely kor emberéhez megtalálja az utat. Mai, hanyatló világunkban, amikor már nem a kard kemény, de igazságos és egyértelmű törvénye él, más formában jelentkezik.
Misima Jukio, Japán egyik legnagyobb írója – az utolsó japán, aki szeppukuval vetett véget életének – „az egyetlen könyvnek” tartotta a Hagakurét, amely „szabadságra és szenvedélyre” tanít. Misima ebben a művében – többek között – részletesen elemzi a Hagakure negyvennyolc létfontosságú alapelvét.

„A háború alatt a Hagakure olyan volt, mint a nappali égbolton fényesen ragyogó tárgy, ám igazi fényét éppen koromsötétben sugározza. […] Ezt a könyvet más, háború alatt íródott művekhez hasonlóan gyűlöletes, rossz, gonosz könyvnek kezdték tartani, amely annyira mocskos, hogy ki kell törölni az emberiség emlékezetéből, szorosan becsomagolni és a szemétdombra hajítani. Így a Hagakure, korunk sötétségében, először kezdte igaz fényét sugározni.”

n

Henry Scott Stokes
MISIMA JUKIO ÉLETE ÉS HALÁLA
m
2.190 Ft
mm 1.750 Ft (-20%)
kód: MJE
kapható
n
megrendelem

1970. november 25-én Misima Jukio, az egyik legtehetségesebbnek tartott modern japán író magánhadserege négy katonájával túszul ejtette a Dzsieitai (Japán Honvédelmi Erők) hadseregtábornokát, majd az összehívatott katonákat felkelésre, a császári hatalom visszaállítására buzdította. Sikertelen kísérlete után legközelebbi tanítványával együtt szeppukut (rituális hasfelmetszés) követett el.

Halála – és annak nem mindennapos módja – sokakat megdöbbentett, holott műveiben már a kezdetektől fogva számos jel utalt életének tragikus végére. Misima tudatosan készült a halálra; annak “főpróbája” egyik kései novellája, a Hazafiság, melyet meg is filmesített, és a becsületét szeppukuval tisztázó hadnagy főszerepét is ő alakította.
Henry Scott Stokes, aki Misima barátjának számított, alapos és fordulatos életrajzi művében végigköveti az író ellentmondásokkal teli életének főbb állomásait, irodalmi pályafutásának meghatározó korszakait – miközben részeket közöl legjelentősebb műveiből és azok fogadtatásáról – és azokat a szellemi-ideológiai irányzatokat, amelyek komoly hatást gyakoroltak Misima világnézetére. A könyv lapjain megelevenedik a második világháború előtti és utáni – a konzervatív, fegyverkező és optimista majd az amerikai megszállást követően társadalmi változásoktól forrongó és a demokurasi útjára lépő modern – Japán irodalmi- és közélete, politikai áramlatai és értékrendje.

“Olyan tehetségű író, mint Misima, minden két-háromszáz évben csak egy születik.” Kavabata Jaszunari, Nobel-díjas író, Misima pártfogója

Misima Jukio (1925-1970) a modern japán irodalom kiemelkedő tehetsége, író, drámaíró, filmszínész, harcművész és politikai kommentátor. Hiraoka Kimitake néven született egy felső-középosztálybeli családban. A második világháború után elvégezte a Tokiói Egyetem jogi karát, és egy rövid ideig a Pénzügyminisztériumban dolgozott. Írói pályafutását az 1949-ben megjelent önéletrajzi műve, az Egy maszk vallomása alapozta meg. Alkotókorszakaiban a legjelentősebb fordulatot az 1960-as zavargások hozták. Érdeklődése a régi japán hagyományok és a császárság intézménye felé fordult. 1967-ben létrehozta a Tatenokait (‘A Pajzs Társasága’), saját gárdáját. Innentől tudatosan készült arra, hogy tragikus halálával felrázza a japán társadalmat és felébressze a régi harci szellemet.

Életműve több mint száz regényt, drámát, novellát tartalmaz. Legkiemelkedőbb alkotásai a Hullámok sűrűjében (1954), Az Aranytemplom (1956) és a négykötetes A termékenység tengere (1968-70).

Henry Scott Stokes neves újságíró, a The New York Times és a The London Times munkatársa. Kommentátorként hosszú időt töltött Japánban; jelenleg Tokióban él.

n

Inoue Jaszusi
SZAMURÁJ CSATAZÁSZLÓ – Furin kazan
m
2.250 Ft mm 1.800 Ft (-20%)
kód: FUR
kapható
n
megrendelem

Történelmi regény Japán “Élő Nemzeti Kincsének” tollából.

Japán háborús időszakában (1467–1573) a földesurak a hatalmat jelentő földbirtokokért harcoltak a darabjaira szakadt országban. Takeda Singen, a büszke és magabiztos hadúr ki szeretné terjeszteni birtokait a környező földekre is. Amikor háborús stratégának felfogadja szolgálatába a törekvő és rejtélyes Jamamoto Kanszukét, a mester nélküli, ismeretlen múltú szamurájt, merész és ravasz társra lel. Kanszuke diplomáciai tehetsége és hadászati stratégiája, számos véres csatán keresztül, hatalmas sikereket hoz a Singen klánnak.

Takeda Singen csatazászlaját a “furin kazan” négy karaktere díszíti, mely Singen félelmetes harcmodorára utal: Légy olyan sebes, mint a szél! Légy olyan csöndes, mint a fa! Támadj olyan ádázul, mint a tűz! Légy olyan nyugodt, mint a hegy!

Singent és Kanszukét a sors Juu hercegnőhöz vezeti. Kanszuke egy kastély elfoglalása közben fedezi fel a romok között; a nő éppen öngyilkosságra készül. Kanszukét bűvöletbe ejti a hercegnő szépsége, meggyőzi, hogy maradjon életben és folytassa családja vérvonalát.
Singen, Kanszuke és Juu hercegnő egymásnak ellentmondó törekvései állnak ennek az összetett és drámai történelmi regénynek a középpontjában.

Inoue Jaszusi (1907-1991) az egyik legnépszerűbb modern regényíróként ismert Japánban, akit az “Élő Nemzeti Kincs” címmel is kitüntettek. Emellett minden jelentősebb japán irodalmi díjat megkapott.

n

William Dale Jennings
A RÓNIN – Zen történeten alapuló regény
m
1.990 Ft mm 1.590 Ft (-20%)
kód: RON
kapható
n
megrendelem

“Miután végzett a nekigyürkőzéssel, a rónin beletörölte tenyerét combjába, és feltartotta szétfeszített ujjait, hogy megnézze, nem remegnek-e. Minden szem az ujjaira szegeződött. Olyanok voltak, mint a kő. Kezének rezzenetlen ereje volt az egyik mozzanat, amire a legtöbb túlélő visszaemlékezett.
Arra is sokan emlékeztek, ahogy egyetlen mozdulattal kirántotta a kardját, és lesújtott. Az előtte álló férfi karja kihullt ujjasából. Döbbenten nézett a földre, összeráncolt homlokkal csendesen felnyögött, majd pokoli üvöltése végigsöpört a folyóparton…”

A középkori Japán erőszakkal telített korszakában játszódó történet főszereplője egy félig legendás, félig valós történelmi alak, aki barbár gyilkosból népi hőssé válik. A W. D. Jennings által feldolgozott õsi zen történetben a gazdátlan szamuráj fokozatosan halad végzete felé, amit a bölcs már csírájában lát. A rónint nyughatatlan lelkiismerete hajtja a poklok mélyéből a megtisztulás felé.

A megingathatatlanul realista zen misztika hagyatéka ez a történet, amelyet Jennings a saját szavaival élve “kicsit kibõvített, de természetesen semmit sem tett hozzá”. A cselekményekben és meghökkentõ fordulatokban bõvelkedõ regény olvasmányossága ellenére is olyan gondolatok magját ülteti el, amely biztos, hogy felrázza, megdöbbenti de egyben inspirálja is az olvasót.

Nem csak a szamurájkori japán történelem és harcmûvészetek szerelmeseinek ajánlott olvasmány.

n

Szunadomari Kansu
A SZOGA-FIVÉREK KRÓNIKÁJA – Szoga monogatari
m
2.990 Ft mm 2.390 Ft (-20%)
kód: SZO
kapható (utolsó 2 darab!)
n
megrendelem

A Szoga fivérek krónikája egy eredeti japán forrás (monogatari), a japán háborús történetek egyik kiemelkedő és igen népszerű darabja, amely a XII. sz-ban, egy véres polgárháborút követő időszak után, a sógunátus kialakulásának idejében játszódik. A cselekmény egy családi viszály során kirobbanó gyilkosságról és annak megbosszulásáról szól. A művet számos helyen konfucianista és buddhista példázatok és az akkoriban közismert kínai történetek tarkítják.

A Szoga monogatarit, bár századokkal hamarabb keletkezett, és számos nó és kabuki darab feldolgozta, csak a XVII. sz-ban jegyezték le. Az izgalmas mű egyben igazi történelmi tabló is, amely bepillantást nyújt a kora középkor harcos osztályának, a szamurájoknak a világába és mindennapjaikat meghatározó értékrendjébe.

A Szoga fivérek krónikája (Szoga monogatari) a japán háborús történetek hagyatékából származó, rendkívül népszerű történelmi elbeszélés, amelyet a XVII. század elején jegyeztek le. Az elbeszélő célja az, hogy bemutassa a Szoga testvérek egész életen át tartó törekvését: apjuk halálának megbosszulását. Maga a cselekmény – mely legendákban, konfucianista és buddhista példázatokban, néphiedelmekben és kitalált részekben is bővelkedik – a XII. század második felében, egy véres polgárháborút követő békés időszakban játszódik. A testvérek bosszújának hátterében a családi birtok öröklése kapcsán kialakuló viszály áll, mely végül apjuk meggyilkolásához vezet.

A történet átfogó képet ad a harcosok társadalmi osztályáról, részletes betekintést nyújtva a szamurájok szokásaiba, eszményeibe és mindennapi létüket meghatározó értékrendjükbe: a Busidóba.
n

O. M. Aivanhov – Beavatási Tudomány – spiritualitás

Omraam Mikhaël Aïvanhov (1900–1986) bolgár származású francia filozófus, spirituális mester és pedagógus 1937-ben kezdett el Franciaországban tevékenykedni. Annak ellenére, hogy életművében a Beavatási Tudomány számos eleme helyet kap, ő maga felhívja figyelmünket arra, hogy: „A saját fejlődése érdekében mindenkinek magának kell dolgoznia azzal a feltétellel, hogy nem kizárólag saját magáért, hanem az egész közösség javára teszi azt. Egy közösség ez által fog átalakulni testvériséggé. A testvériség tehát egy olyan közösség, amelynek összetartó ereje abban rejlik, hogy minden egyes tagja – az által, hogy a saját maga javára cselekszik – egyszersmind tudatosan szolgálja a többiek javát is.”

Tanításait eddig 80 kötetben adták ki Franciaországban, melyekből számos művet már 37 nyelvre lefordítottak. A mester életmű-sorozata magyarul a Szenzár Kiadó gondozásában jelenik meg.
n

Omraam Mikhaël Aïvanhov
AZ ISTENI MÁGIA KÖNYVE
m
1.890 Ft mm 1.510 Ft (-20%)
kód: I226
kapható
Novemberben megjelenik a Helikon kiadásában (katt ide!)n

Aïvanhov mester spirituális tanításait bemutató sorozatunk első kötete a gyakorlati fehér mágiával foglalkozik. Miközben átfogó képet kapunk a mágikus világ törvényszerűségeiről, bepillantást nyerünk a láthatatlan erők természetébe és a fekete mágia veszélyeibe is. A könyv számos olyan “működő praktikát” is bemutat, aminek segítségével boldogabbá, spiritualisabbá tehetjük az életünket és egyúttal a világot is jobbá, szebbé és igazságosabbá tehetjük.

„Az igazi mágia, az isteni mágia az, amikor valamennyi képességünket és tudásunkat teljes egészében Isten Országának megvalósítására használjunk fel. Sajnos, nagyon kevés mágus jut el arra az igen magas szintre, ahol már magához a mágiához nem fűződik érdeke, már nem végez mágikus gyakorlatokat, és már nem akar szellemeknek, elementáloknak vagy szellemlényeknek parancsolni, hogy a segítségükkel valósítsa meg a személyes ambícióit, ha nem egyetlen ideál vezérli: az, hogy a fényben és a fényért cselekedhessen. Azokat, akik erre a szintre eljutnak, theurgosznak nevezik. Ők azok, akik teljes mértékben érdekmentesen tevékenykednek; az emberiség igazi jótevői.”


n

Omraam Mikhaël Aïvanhov
A TÁPLÁLKOZÁS JÓGÁJA
m
1.890 Ft mm 1.510 Ft (-20%)
kód: I204
kapható elfogyott!
n

Ez a mű nem diétás tanácsadó kézikönyv, és fogyókúráról sincs benne szó.
Aïvanhov mester számára ugyanis a lényeg nem az, hogy mit és mennyit eszünk, hanem hogy hogyan fogyasztjuk el az ételt, hogyan viszonyulunk a táplálékhoz.

Az olvasót talán meglepi az az egyedi szemléletmód, ahogyan az étkezést minden eszközzel kiragadja szokásos, hétköznapi ér­tel­mezéséből, miközben az utolsó vacsora jelképes magyarázatáig is eljut.
Még a spiritualitás területén járatlanok számára is érthető az a gondolatmenet, ahogy a táplálkozásból kiindulva ember és természet kapcsolatának titkairól elmélkedik: a természet szolgál­tatja a táplálékot az ember számára, ugyanakkor az ember ebből a táplálékból – gondolatai és érzelmei révén – sokkal finomabb elemekhez is hozzájuthat, amelyek egész lényének kibontakozásához segítik.

„Lassan kell enni, és az ételt alaposan meg kell rágni, mert ez természetes módon segíti az emésztést, de van ennek még egy másik oka is: ugyanis a száj az első szerv, amely találkozik az étellel, és egyúttal a száj a legfontosabb laboratórium, mivel egyben a legspirituá­lisabb is.
A száj egy kifinomultabb szinten valóságos gyomorként működik: az ételek éteri részecskéit veszi magához, a legfinomabb és ugyanakkor a legerőteljesebb energiákat, és onnan csak a durvább anyagok kerülnek tovább a gyomorba.”

n

Omraam Mikhaël Aïvanhov
A CSEND ÚTJA
m
1.890 Ft mm 1.510 Ft (-20%)
kód: I229
kapható elfogyott!n

Aïvanhov mester ebben a kötetben a teremtő csend hatalmával foglalkozik.

„Mekkorát tévednek az emberek, amikor azt hiszik, hogy a csend szükségszerűen a kietlenséget, az ürességet, a mindennemű tevékenység és alkotás hiányát, vagyis, egy szóval a semmit jelenti. Valójában csend és csend között óriási különbség van…

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy kétféle csend létezik: az egyik a halál csendje, a másik a felsőbbrendű életé. Ez utóbbit kell megérteniük, erről beszélünk most. Ez a csend ugyanis nem passzív tétlenség, hanem egy olyan intenzív munka és tevékenység, amely csak mély harmóniában tud megvalósulni. Nem is üresség vagy hiány ez, hanem egy olyan teljességhez hasonlatos, amelyet azok élnek át, akiket nagy szeretet egyesít, és akik valami olyanynyira intenzív dolgot élnek át, hogy azt képtelenek gesztusokkal vagy szavakkal kifejezni.

A csend a lelki élet egy minősége.”

n

Omraam Mikhaël Aïvanhov
GYERMEKNEVELÉS A SZÜLETÉS ELŐTT
m
1.890 Ft mm 1.510 Ft (-20%)
kód: I203
kapható elfogyott!
n

A gyermeknevelést nem lehet elég korán kezdeni! A könyvben szereplő gyakorlati tanácsok teljesen új és hatékonyabb perspektíváját nyitják meg a nevelésnek.
Kismamáknak, gyermeket tervező ill. kisgyermekes családoknak szinte “kötelező” alapmű, de mindenkinek ajánlott, aki a gyereknevelés mára teljesen elveszett, spirituális oldalával szeretne megismerkedni.

„„A gyermekre vágyó emberek többsége úgy képzeli, hogy a gyermek testfelépítése, karaktere, képességei, tulajdonságai és hiányosságai a véletlentől vagy Isten akaratától függenek, amiről nem igazán van pontos elképzelésük.

Mivel azonban már hallottak az öröklödés törvényeiről, ezért gyanítják, hogy gyermekük fizikailag és erkölcseit tekintve a szüleire, nagyszüleire, esetleg egyik nagybátyjára vagy nagynénjére fog hasonlítani. Arra azonban már nem gondolnak, hogy valamit ők is tehetnének e hasonlatosság előmozdítása vagy meggátlása érdekében, vagy hogy általában véve hozzá tudnak járulni a gyermekük fizikai, pszichikai és szellemi fejlődéséhez. Nos, ezen a ponton bizony tévednek, ugyan is a szülők képesek kedvező hatást gyakorolni a gyermekre, aki a családjukba készül leszületni.”

n

Omraam Mikhaël Aïvanhov
ARANYSZABÁLYOK A MINDENNAPI ÉLETHEZmegrendelhető a Helikon kiadónál! (Klikk ide!)m

Az Aïvanhov-életmű sorozat ezen kötete rövid, de praktikus szellemi tanítások gyűjteménye.

„Szokják meg, hogy mindennapi életükre – a kötelezően elvégzendő cselekedetekre, a mindennapjaikban megtörténő eseményekre, valamint azokra az emberekre, akikkel az életüket megosztják, vagy akikkel mindennapjaik során találkoznak – tekintsenek úgy, mint valamiféle alapanyagra, amelyet meg kell munkálniuk, át kell alakítaniuk. Ne elégedjenek meg azzal, amit kézhez kapnak, s ne csak elszenvedjék mindazt, ami Önökkel megtörténik.

Ne legyenek passzívak, hanem gondoljanak mindig arra, hogy mi az, amit hozzá tudnak tenni ehhez az anyaghoz, hogy az életre keljen, szellemivé váljon. Ugyanis az igazi szellemi munka nem más, mint képessé válni arra, hogy minden egyes cselekedetünkbe belevigyünk egy olyan elemet, amely aztán katalizátorként az adott tevékenységet egy magasabb szintre vetíti ki.”

n

Ji kingn

Liu Ji-ming
TAOISTA JI KING
m
3.990 Ft mm 3.190 Ft (-20%)
kód: TJK
kapható elfogyott!

A Ji kingnek, a híres Változások könyvének számos értelmezése született az évezredek alatt, sőt különböző iskolák is alakultak az egyes rendszerek tanítására, továbbadására.

A Ji king, a Változások könyve az öt kínai klasszikus talán legismertebbike, ősi bölcseleti mű, melynek keletkezése a mitikus idők homályába burkolózik. A könyv nem csak rejtélyes körülmények közt született, de tartalma is időtlen rejtély – mind a mai napig. Évszázadok, évezredek óta számos kiváló elme próbálta megérteni, szerkezetét megfejteni, “jóslatait” értelmezni; ennek eredménye a sok kommentár és könyv, mely a Változások könyvével foglalkozik.

Jelen mű egy taoista beavatott kommentárja 1796-ból, amely a Ji king taoista megközelítését a Teljes Valóság Iskolájának szemszögéből tárja az Olvasó elé – kiváló kiegészítője a korábban napvilágott látott Wilhelm-féle konfucionista változatnak.

A Taoista Ji king a klasszikus Ji kingnek azt a fajta értelmezését mutatja be, amelynek alapjául a taoizmus Teljes Valóság iskolájának tanításai szolgáltak. Míg a közismert Wilhelm-változat egyértelműen konfucianista nézőpontból közelít a Ji kinghez, addig a Taoista Ji king a kínai eszmetörténet másik meghatározó forrását, a taoizmust veszi alapul, így kiváló kiegészítője a Wilhelm-változatnak.

A művet 1796-ban egy Liu Ji-ming nevű taoista beavatott írta, aki ugyanolyan járatos volt a taoista alkímiában, mint a buddhizmusban és a konfucianizmusban. Céljának tekintette, hogy megmutassa, hogyan lehet a Ji kinget olyan kézikönyvként használni, amely útmutatást nyújt valódi önmagunk megismeréséhez úgy, hogy közben az ember a szokásos világi életét éli.

A magyar fordítás Drasny József Ji king-kutató, a Ji-gömb szerzőjének munkája, míg a lektorálást dr. Pressing Lajos, a Wilhelm-féle Ji king fordítója végezte.

n

Drasny József
A JI KING ELFELEDETT VILÁGKÉPE – A Ji-gömb
m
2.250 Ft mm 1.800 Ft (-20%)
kód: JIG
kapható
n
megrendelem

A híres ókori klasszikusnak, a Ji kingnek könyvtárnyi irodalma van: az eredeti szöveget Konfuciusztól kezdve napjainkig próbálták értelmezni Keleten és Nyugaton egyaránt. Sokan kísérleteztek a Ji king belső felépítésének, a 64 hexagram elrendezésének megfejtésével is – megnyugtató eredmény nélkül. Drasny József – a Taoista Ji king fordítója – azonban egy merőben új elképzelésből indult ki: a Ji king jeleit nem síkban, hanem térben vizsgálta; így „talált rá” annak természetes formájára, a Ji-gömbre.

„A szerző által (újra) fölfedezett Ji-gömböt nemcsak az elrendezés tiszta belső logikája hitelesíti, hanem az is, hogy az ősi kommentáríróktól ismert elrendezések könnyedén levezethetők belőle, mint a Ji-gömb modelljének leegyszerűsített, síkbeli vetületei.
Ismerve valamennyire a Ji king nemzetközi irodalmát, nyugodtan állíthatom, hogy e könyv egy világraszóló felfedezés első hivatalos dokumentációja. Melegen ajánlom mindenkinek ezt a művet, mely megadja a kulcsot a Ji kingben rejlő igazi kincsek megtalálásához.”

Dr. Pressing Lajos
a Wilhelm-féle Ji king fordítója

n

Senecan

SENECA PRÓZAI MŰVEI I.
m
4.173 Ft mm 3.330 Ft (-20%)
kód: SE1
kapható (kevesebb, mint 5 darab!)
n
megrendelem

Lucius Annaeus Senecának, a sztoikus filozófia jeles képviselőjének, az ókori Róma Cicero mellett legismertebb szónokának és államférfijának számos műve megjelent már magyarul, de filozófiai írásainak teljes kiadása idáig még váratott magára. Ezt igyekszik pótolni a 2 kötetes Prózai művek, melynek első kötete tartalmazza az összes erkölcsi levelet – magyarul modern fordításban eddig csak kb. a kétharmada látott napvilágot! – és a vigasztalásokat.

Fordították: Bollók János, Kopeczky Rita, Kovács Mihály, Kurcz Ágnes, Németh András, Révay József, Sárosi Gyula, Szőke Ágnes, Takács László
Lektorálták: Bollók János, Takács László

n

SENECA PRÓZAI MŰVEI I.
m
4.600 Ft mm 3.680 Ft (-20%)
kód: SE2
kapható (kevesebb, mint 5 darab!)
n
megrendelem

A II. kötettel első ízben kerül a magyar olvasók elé a teljes (prózai) Seneca-életmű. A könyvben a már ismert művek mellett – A gondviselésről, A bölcs állhatatossága, A haragról, A nagylelkűségről, A lelki nyugalomról, Az élet rövidségéről – helyet kap a magyar fordításban eddig még kiadatlan A boldog életről, A visszavonultságról és A jótéteményekről. A kötetet egy igazi csemege, a sztoikusok világképét bemutató Természettudományos vizsgálódások és a még fennmaradt Töredékek zárja.

n

SENECA DRÁMÁI
m
4.500 Ft mm 3.600 Ft (-20%)
kód: SE3
kapható (utolsó darab!)
n
megrendelem

A kötet tartalmazza Seneca összes drámáját (az eddig magyarul még kiadatlanokat is):
Őrjöngő Hercules,
Trójai nők,
Föníciai nők,
Medea,
Phaedra,
Oedipus,
Agamemnon,
Thyestes,
Octavia,
Hercules az Oeta hegyén,
Játék az isteni Claudius haláláról

n

Indián kultúram

HOSSZÚ LÁNDZSA – A feketelábú főnök emlékezései
m
2.000 Ft mm 1.600 Ft (-20%)
kód: HLV
kapható elfogyott!
n

“Azok az indiánok, akiknek élményeit ebben a könyvben leírtam, több más törzzsel együtt aránylag csak nemrégen kerültek kapcsolatba a fehér emberrel. Az események színhelye a távoli északnyugat, Észak-Amerika egyik legvadabb, legkevésbé megbékélt vidéke.

A fehérek eljövetele előtt ezek az indiánok nyughatatlan, harcias nép voltak, nomád módra, folytonos csatározások közepette, szüntelenül vándoroltak. A Sziklás-hegységtől keletre fekvő, vad ősterület uralkodó törzsét, a feketelábúakat messze földön mint ‘a síkság tigriseit’ ismerték.

A feketelábú törzs leghalálosabb ellenségei a sziúk, a krík, az assziniboinok, a varjú indiánok és a kutenék voltak; ezekkel szinte megszakítás nélkül harcban álltak, egészen a fehér emberek térhódításáig. Ez a drámai korszak, amely a régi törzsközi hadakozás periódusát az új uralkodó faj, a fehér ember megjelenésének korával kapcsolta össze, az észak-amerikai indiánok történetének talán legszínesebb, legmozgalmasabb szakasza volt. Ennek a korszaknak az eseményeit írom le most, csupa olyan élményt, amelyeknek hősei, a mi idősebb harcosaink, még ma is élnek…” (1928)

n

Heavy metaln

SÍRONTÚLI MELÓDIÁK – Az extrém metal három évtizede
m
2.990 Ft mm 2.390 Ft (-20%)
kód: MET
kapható
n
megrendelem

THRASH – SPEED – DEATH – BLACK – DOOM – POWER METAL

Mi is az a metal? Mindenkinek kicsit más. Pont annyi féle, ahány metal műfaj, vagy inkább ahány jellegzetes metal banda létezik. Nincsen szabálykönyve, pontos meghatározása, a mondanivaló és körítés lehet komoly vagy komolytalan. Rajongók és zenészek közt annyi a közös, hogy szeretik a súlyos gitár-riffeket és a masszívan aládolgozó ritmusszekciót. Emellett igénylik a szélsõséges érzelmeket, az extrém zenei megoldásokat és külsõségeket – így az elõítéletek nagy részét is ők kell, hogy eltűrjék. És bár művelõinek és kedvelõinek java a zenében éli ki agresszív erõit, néha elõfordul egy-két komolyabb balhé is, amit aztán a média elõszeretettel általánosít minden metal bandára és rajongóira.

Ez a könyv nem nevezhetõ teljes metal történelemnek, viszont minden irányban megmutatja az õsöket és a vezérfonalakat, amelyek útbaigazíthatják az érdeklõdõket. Fõbb vonalakban helyet kaptak benne az utóbbi, hatásában még nem teljes biztonsággal megítélhetõ 4-5 év nemzetközi eseményei is. A közelmúltban hatalmas fejlõdésen átesett magyar metal színtér is megérdemelné, hogy történetérõl egy hasonló könyv szülessen.

“Nagy Balázs könyve igazán hiánypótló a honi könyvkiadásban, mivel az underground metal irányzat sosem látott ilyen terjedelmű és színvonalú munkát. A kötet értéke felbecsülhetetlen, hiszen a nemzetközi rock/metal élet múltja és jelene egyaránt képviselteti magát benne. Bennfentesként olvashatjuk végig a történéseket a kezdetektõl napjainkig. Ott lehetünk minden jelentõs állomásnál, olyan legendás bandák társaságában, mint a Black Sabbath, a Venom, a Metallica, a Saint Vitus, az Anthrax, a Slayer vagy a Kreator. Minden számottevõ műfaj a végletekig kidolgozott, átfogó formában van jelen. A könyv enyhe szubjektivitása, közvetlen hangulata és adatgazdagsága egyértelművé teszi, hogy kétségtelenül ott a helye minden rock/metal rajongó könyvespolcán.”
Frölich Tamás
A Hard Rock & Heavy Metal enciklopédia szerzője

n

METALLICA ÉS FILOZÓFIA – Agysebészeti gyorstalpaló
m
2.500 Ft mm 2.000 Ft (-20%)
kód: MFI
kapható elfogyott!

Huszonkét Metallica rajongó – többségük “mellesleg” filozófiát is tanít – nekiállt, hogy a híres heavy metal együttes számain keresztül megvizsgálja, miért is tartják ezt a népszerű amerikai zenekart a “gondolkodó emberek metal bandájának”.

A sznobok és a zenekritikusok egy része agyatlan zajnak tekinti a Metallica zenéjét, és könnyedén elsiklik azok fölött a kérdések fölött, amelyekre nem csak a XXI. század zenészei, de az ókortól kezdve a filozófusok is keresték a választ.

Vajon megmenti-e a “Fade to Black” az embert az öngyilkosságtól? Mindannyian szanatóriumban (“Sanitarium”) élünk-e? Hogy menekülhetünk meg (“Escape”), hogy végre szabadok legyünk? Kivégezzük-e a gyilkosokat (“Ride the Lightning”)? Megszabadítható-e a nyomorék test börtönébõl a szenvedõ lélek (“One”)…?

A Metallica hamar felért a csúcsra, és a siker árnyoldalai a zenekar tagjait sem kerülték el. Ez újabb filozófiai kérdéseket vet föl. Megoldás-e a válságra az alkohol; mivel tartoznak a “metal istenek” a hűséges rajongóknak (St. Anger), hol válik szét a metal hadsereg (“Metal Militia”) és a megélhetési zenészek útja; igazságos-e (“…And Justice for All”), hogy a lázadás élharcosai az ingyenes internetes zeneletöltés ellen perlekedjenek…?

A Metallica dalszövegeit és az együttes pályafutását elemezve eljuthatunk a mindannyiunk életét érintõ alapkérdések gyökereihez. Ebben a négy lovas (“The Four Horsemen”) és jó pár filozófus lesz a segítségünkre.

“A legtényfeltáróbb értekezés, melyet a Metallicáról eddig írtak. S emellett fantasztikus olvasmány is egyben!!!”
Scott Ian, az Anthrax gitárosa

“A Metallica és filozófia végre egy olyan könyv, amely a mindenki által kedvelt rock zenekart mély értelmű, kérdéseket felvetõ és intelligens jelzõkkel illeti.”
Joel McIver, a Justice for All: The Truth About Metallica szerzõje

 

Könyvrendelés

Kérjük, hogy adja meg a nevét, a postázási címét, a mobilszámát, amin a futár eléri, az e-mail címét, amin értesíteni tudja az MPL a szállításról – végül pedig kérjük, hogy adja meg a megrendelt könyveket, darabszámmal együtt.

A könyveket 1-2 munkanapon belül átadjuk az MPL-futárnak.

A postázási költség a megrendelt könyvek kedvezményes árának összegétől függően:

0–5000 Ft-ig:  990 Ft
5.000–10.000 Ft-ig: 690 Ft
10.000–15.0000 Ft-ig: 490 Ft
15.000 Ft fölött: ingyenes
m

Név (kötelező)


Mobilszám (kötelező - pl: (20) 123-4567)


E-mail cím (kötelező)


Szállítási cím (kötelező - pl: 8174 - Balatonkenese, Parti sétány 72.)


Megrendelt könyvek (a fenti könyvkódokkal is megadható, pl: 2db RON, 1db JIG):

 

Ez a weboldal sütiket használ. Az uniós törvények értelmében kérlek, hogy engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az uniós törvények értelmében fel kell hívnunk a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

Bezárás